Saturday, August 4, 2012

HSG itu menyakitkan

Its been quite sometimes Aireen tak hapdate uolls pasal HSG yang Aireen buat on July 20, 2012 haritu...ok Ini adalah sambungan kepada entry yang sebelum ni 

So entry kali ni Aireen nak cerita pasal pengalaman Aireen buat HSG kat HUKM haritu....


Kepada kawan2 dan pembaca2 perempuan saya, just to let you know that inilah roper paras harta terpenting kat dlm badan kita ye :)


Masa sampai2 je memang nervous (sbb dah tau macam mana rasa sakit dia cuma kali ni mungkin berbeza sebab buat dekat hospital yang berbeza..sebab dulu Aireen buat kat Pantai Hospital)


Fungsi benda alah ni sama je macam yang kat atas...cuma yang ini nampak lagi rasaksa la..hahaha....And HUKM punya besar macam ni lah

So bila nama dipanggil, dah disuruh salin baju, Aireen pon dah baring and ready, the radiologist pon without any signal...terus blow pressure kat fallopian tube Aireen....tanpa sengaja, air mata meleleh tahan sakit...

Nampak kecik tapi bila radiologist masukkan pressure...perghhh mmg sakit dia tu...Tuhan je yang tahu

Radiologist suruh pusing kanan, pusing kiri...masalahnye mmg mcm satu badan cramp sbb sakit sangat.....mcm mana nak cakap ek...rasa sakit dia macam menses cramp kali 8 juta!!

So bila radiologist dah dapat capture apa yg dia nak....dia pon explain kat Aireen yang one of my tube is fully blocked and another one is semi-blocked...sigh (ini semua luar bidang kuasa kita....

Aireen redha dan ada sebab kenapa tube Aireen masih sumbat. Apa yang Tuhan rancangkan untuk kita itu sangat indah....kita harus percaya itu!!)

This is how the normal HSG  with unblock tube - you can see the free spillage come out from the tube

and this is the HSG with block tube. The tube get swollen ..itu yang buatkan lagi sakit :) 

Lepas 3 hari, Aireen ada appointment dengan Prof. Hashim. So masa jumpa dia...He's actually macam disappointed a bit sebab dia kata kalau tube Aireen dah ok, dia nak proceed with IUI je instead of IVF...

Actually we discussed a lot la masa tu...and sampai la Aireen tanya dia..."Prof. is there any way to repair my tube? i mean tak boleh operation je ke?" So dia kata boleh juga...and he has 3 patients yang successfully done the procedure and dah pregnant secara normal

But he did remind me la that successful rate cuma 20% je. I told him...i'm dont mind and i dont care what the successful rate is....At least I try (yes i'm hardly trying to conceive)...Bila tak berjaya jugak baru lah kita boleh proceed with IVF...

Insyallah kalau tiada aral, bulan 10 ni Aireen akan buat tubal reconstructive



Kawan2, doakan saya berjaya ye :) 

p/s: selagi kita masih dikurniakan cahaya mata...selagi itu lah jangan kita pernah mengeluh atau menolak, kerana kurniaan itu adalah rezeki dan jagalah amanah yang telah diberikan ke atas kita dengan sebaik2nya :)


Sharing is caring kbai!






5 comments:

Huda said...

Info yang baik aireen, takper, doa banyak2 pd Tuhan, betul la macam ko kata Tuhan dah aturkan sebaiknya..Insyaallah ada rezeki nanti yea..

Azealea Dz said...

Aireen.. berat mata yg baca, berat lagi uterus yg memikul. be strong ya..kami doakan semoga semua dipermudahkan. Amin..

Aireen Osman said...

tengs udeq and aze..amin :)

Mummy Akmar said...

Salam Aireen..

Sedihnya bila saya baca..Aireen sungguh2 nak dapatkan anak. Semoga cita-cita Aireen tercapai. InsyaAllah, berdoa dan usaha. Allah akan bagi jalan.

Saya pon dulu usaha 2 tahun nak conceive sehingga buat pemedahan dengan Prof. Dato Dr Hamid Arshat..
Saya juga ada share tips2 kehamilan di blog saya.

Saya doakan Aireen berjaya untuk pemedahan tu dan kuat demi untuk mendapatkan zuriat.. Amin..

Aireen Osman said...

Terima kasih Mummy Akmar...and thanx juga sebab sudi baca blog Aireen ;)