Tuesday, November 6, 2012

How to make bread and butter pudding ;)

Kengkawan, Aireen suka gila tengok US Masterchef and hell's kitchen...you know what?....i just love watching but actually don't love cooking hahaha...irony bukan...

Cakap pasal Masterchef ngan Hell's kitchen...i don't wait the new season to be air here in malaysia....






Aireen follow US punya air date and time...tengok online sudah ;) and by the time kita habis tengok the whole season...Astro baru terhegeh2 nak siarkan...

(Abaikan semua perenggan yang di atas kerana tiada kena mengena dengan entry kali ni hahaha)

Ok sabtu yang baru ni, Aireen ada post few pics of my bread and butter pudding yang menggugah jiwa itu di Facebook. So ramai la yang bertanyakan recipe dengan.....

So here we go the Bread and Butter Pudding recipe by Aireen Osman yang tak pandai masak ini ;) - Anyway i get inspired by US masterchef and hell's kitchen sebab ada GORDON RAMSAY..woot woot





The Ingredients exactly as the pic above ;) 
croissant  
raisins 
evaporated milk / susu cair 
Butter
eggs
sugar
vanilla essence
 custard powder



*****


How? this is how ;)

1. Croissant harus di potong dadu. 
Ok kenapa croissant...kenapa tak pakai roti biasa?

Boleh je nak pakai roti biasa...cuma croissant already has the butter flavor in it. So terserah uolls ye.. ;)

2. Sapukan tray atau loyang dengan butter sebelum kita masukkan croissant




3. Masukkan croissant yang dah dipotong tadi ke dalam tray...macam Aireen, aireen suka letak kismis....kalau tak suka tak payah letak....

p/s: letak cranberries pon sedap jugak...ni semua ikot suka uolls jugak ye....be creative to your food!! eceh ;)

So to those yang ngefan sama raisins....sila taburkan layer by layer macam gambar kat bawah ni


                                                         1                                                     2



                                                     3                                                     4

4. Ok untuk buat custard nya pula, campurkan gula, telur, susu cair dan butter yang telah dicairkan. Whisk (pukul) sampai dah sebati bila dah sebati semuanya....

Curahkan custard ke dlm tray croissant tadi. Biarkan dlm 15 - 30 mins supaya croissant serap dengan custard. Roper parasnya haruslah begini ;)

Remember kalau terlebih custard....you're pudding will be soggy and watery...so takmo lembik2 nanti tak sedap!


5. Kemudian barulah kita boleh bakar bread butter pudding menggugah jiwa aireen ni dengan suhu 180c and bake for 40-50 minutes until golden

And taraaaaa ini lah hasilnya......
.
.
.
.

Ini bukan golden..ini hangus haha....don't worry ini semua instagram punya effect ;) ain't it looks nyummmm heee

So that's the bread and butter pudding....how about the sauce?

6. Ok untuk sauce pulak, campurkan susu cair, sedikit custard powder, sugar and vanilla essence, then panaskan sampai sauce pekat. 

Make sure the custard powder have to completely dissolve dengan susu cair tu before you heat them kalau tak nanti berketul2 pulak sauce uolls ;)

Bila dah siap.....sejukkan dlm fridge...and then, they're ready to go into your stomach ;) 

FYI, selain daripada sauce....makan dengan ice cream pon sodap ;)


Ok itu recipe Aireen la.......kalau ikot recipe yang betul2 harus pakai heavy whipped cream juga....and obviously you're adding your calories and fat la kan ;)

So terserah..kalau uolls nak letak boleh tak letak pon boleh ;)

Anyway jom kita cekidaut Gordon Ramsay punya version of bread and butter pudding


Ai rasa dia pandai masak and charming.....(Wan Osman..no offence :p)


So kengkawan...jangan korang tak cuba pulak...penat ai fikir ayat yang sesuai untuk bagi uolls faham cara2 nak buat hahahaha

biasa la ai bukannye chef...tapi kalau nak tanya pasal Premium Beautiful, ai tau macam mana nak explain ;)

Selamat mencuba ye kawan2

p/s: Pantun dua kerat selepas makan..... LOL


    lepas makan rasa guilty
   bila dah makan pakai lah PB ;)



xoxo,
Aireen Osman

2 comments:

duRRaNi doM said...

chedaappp!!!! naaaak!!! :-)~ Drool

Aireen Osman said...

meh datang kl....u makan kuih, ai makan syasya heee ;)